Rolnictwo ekologiczne – czyli jakie?
Rolnictwo ekologiczne nazywane jest również rolnictwem naturalnym, tradycyjnym, a także biologicznym czy biodynamicznym. Cele jakie przyświecają takiemu rodzajowi prowadzenia gospodarstw rolnych to produkowanie żywności wysokiej jakości, która przede wszystkim ma służyć zdrowiu człowieka. Uprawa roślin ma za zadanie utrzymywać ten sam poziom żyzności gleby, albo nawet jeszcze go ulepszać. W gospodarstwach ekologicznych zwierzęta mają „przyjemne warunki mieszkaniowe”, mają dużo przestrzenie i swobody. Mówi się często, że kury z chowu ekologicznego to „szczęśliwe kury”. W rolnictwie biodynamicznym bardzo dużą wagę przykłada się do aktywizacji biologicznej oraz do tego by wszystko co stosujemy w danym gospodarstwie było na jego obszarze wyprodukowane. To tak jakby gospodarstwo było jednym, połączonym organizmem.

W gospodarstwie ekologicznym nie stosujemy: chemicznych pestycydów, glifosatu, sztucznych nawozów czy środków ochrony roślin, hormonów (dot. zwierząt), antybiotyków. W tym rodzaju rolnictwa nie ma również miejsca na genetycznie modyfikowane organizmy.

Rolnictwo ekologiczne – skąd pewność, że nikt nas nie oszukuje?
Bo na każdym etapie proces produkcji żywności ekologicznej podlega ciągłej kontroli – od siewu bądź sadzenia, przez skup, przetwarzanie surowców, aż po dostarczenie gotowego produktu do klienta. I choćby rolnictwo ekologiczne wydawało się być takim, jakim każdy z nas sobie wyobraża normalne rolnictwo, to  niestety tak nie jest. Większość gospodarstw rolnych to tzn. gospodarstwa konwencjonalne, gdzie to co w ekologii jest zabronione tam stosuje się bez żadnych ograniczeń.

Żywność ekologiczna – jak ją rozpoznać?
Po pierwsze, najważniejsze i jednocześnie najprostsze, szukajcie logo zielonego liścia na opakowaniach. Euroliść (Euroleaf) to znak przyznawany przez Komisję Europejską dla produktów ekologicznych w Unii Europejskiej. Jest obowiązkowo umieszczany na ekologicznych produktach żywnościowych, które zostały wytworzone na terenie UE. Jego obecność na opakowaniu potwierdza, że produkt jest ekologiczny, a  konsumentowi ułatwia odnalezienie go podczas codziennych zakupów.

Prawidłowo oznakowany produkt ekologiczny to taki gdzie, obok rysunku zielonego liścia składającego się z 12 gwiazdek, musi znaleźć się również:
– numer jednostki certyfikującej np. PL-EKO-01,
– miejsce produkcji nieprzetworzonych produktów rolniczych czyli: „rolnictwo UE”, „rolnictwo spoza UE”, „rolnictwo UE/spoza UE”, *
*Oznaczenie miejsca pochodzenia surowców rolniczych może być zastąpione lub uzupełnione nazwą kraju np.: „Rolnictwo Polska”, jeśli wszystkie surowce, z których wytworzono produkt, wyprodukowano w tym kraju.

Żywność ekologiczna – inne znaki, które również dają nam 100% pewność jakości.

W wielu krajach, oprócz unijnego oznaczenia produktu ekologicznego, honoruje się lokalne certyfikaty, np.  Holandii, Japonii, Australii, USA, Francji, Włoszech, Danii, Szwajcarii i innych. Wszystkie te znaki świadczą o tym, że mamy do czynienia z produktem ekologicznym.


Żywność ekologiczna – oznakowania, slogany i opakowania, które wprowadzają konsumenta w błąd.
Bądźcie czujni! Gdyż zielony liść i inne zatwierdzone oznaczenia potrafią przybierać różne postaci, a tylko prawidłowe logo, z prawidłowym oznakowaniem daje 100% gwarancję ekologicznego pochodzenia produktu. Stąd, bacznie należy przyglądać się produktom na sklepowych półkach i czytać ich etykiety. Niestety nierzadko jesteśmy wprowadzani w błąd przez producentów i sprzedawców, którzy podsuwają nam rzekomo „zdrową żywność”, „z ekologicznie czystych rejonów”, „z naturalnych źródeł”, „ żywność naturalna”, „Bio” itp. Takie nazwy niestety nie oznaczają produktów ekologicznych.  To tylko hasła reklamowe, logotypy czy odpowiednie opakowania, które mają za zadanie zamydlić nam oczy i wskazać, że na półkach sklepowych mamy do dyspozycji wiele ekologicznych, zdrowych produktów. A to jest oszustwo! Dodatkowo na targowiskach, bazarach sprzedawcy przekonują nas, że warzywa, owoce, czy mięso, które sprzedają, są zdrowe, bo pochodzą bezpośrednio od lokalnego rolnika. Nie dajmy złapać się w tę pułapkę!

Podczas Bio Green Future będziecie mogli poznać tylko te produkty, które na 100% są ekologiczne. Nie będzie trzeba martwić się o to czy ktoś nabija Was w butelkę, bo my – organizatorzy zadbamy o to by wszystkie produkty spożywcze wystawione na półkach wystawać miały prawdziwe certyfikaty. Zapiszcie datę w swoich kalendarzach 20-22 maja 2022, EXPO KRAKÓW.

AS